Pasza dla zwierząt
Wysłodka buraczana
Każdemu hodowcy zwierząt zależy na tym, aby jego stado było zdrowe, dawało dobre jakościowo mleko czy w finalnym etapie dobre mięso. Niebagatelną kwestią jest więc prawidłowa, zbilansowana dieta zwierząt, dostarczanie im wszelkich niezbędnych składników odżywczych, białka i tłuszczu. Producenci pasz prześcigają się w nowościach dotyczących karmienia, wykorzystując bardzo często odpady poprodukcyjne z zakładów przemysłowych, które z pozoru nieistotne dla samej produkcji – do karmienia nimi zwierząt nadają się znakomicie.
Nie inaczej jest z wysłodką buraczaną. Jest to produkt uboczny powstający przy produkcji cukru z buraków cukrowych. Szacuje się, że z jednej tony buraków cukrowych produkuje się mniej więcej 150 kg cukru oraz 250 kg wysłodków buraczanych (o zawartości suchej masy 20% ). Najprościej rzez ujmując są to mocno rozdrobnione bulwy buraków cukrowych, z których wyługowano przy pomocy wody cukier oraz pozostałe składniki rozpuszczalne w wodzie. Wysłodki buraczane są bardzo cennym materiałem paszowym używanym w naszych gospodarstwach. Podaje się je zwłaszcza bydłu, jak również koniom i trzodzie chlewnej. Wysłodka może być też wykorzystywana do produkcji metanu lub na kiszonkę.
Skład i wartości odżywcze wysłodki
Wysłodki zawierają przede wszystkim bardzo dużo węglowodanów w postaci polisacharydów takich jak celuloza, hemiceluloza, pektyny, ligniny. Karmienie tego typu paszą zmniejsza ryzyko wystąpienia kwasicy u zwierząt, a to za sprawą dużej ilości pektyn. Wysłodki zawierają również niewielkie ilości tłuszczu, oraz znikome fosforu i sodu, mając przy tym stosunkowo wysoką zawartość wapnia. Jest to karma wysokoenergetyczna, przez co uczucie sytości u zwierząt utrzymuje się bardzo długo. Pasza stanowi dobre źródło pokarmu dla bakterii znajdujących się w żwaczach bydła.
Wysłodki buraczane w formie zasuszonej zaliczamy do pasz treściwych. Mogą być produkowane bez melasy lub z pewnym jej dodatkiem (w ilości 10-15%). Są niezwykle wartościowym dodatkiem paszowym – urozmaicają dawkę pokarmową, zwiększają jej smakowitość, a ich magazynowanie jest bardzo wygodne. Pamiętać tylko należy – zwłaszcza przy karmieniu osobników starszych czy u krów w okresie zasuszenia – że nadmiar tego typu paszy energetycznej może prowadzić do przekarmienia i otłuszczenia zwierząt, a takiego stanu każdy hodowca wolałby wszakże uniknąć. Wysłodkami w formie mokrej, ze względu na problemy z przechowywaniem z powodu zbyt dużej ilości wody oraz problematyczny transport, karmi się zwierzęta tylko w okresie przeprowadzania kampanii cukrowej. Można także wysłodki zakiszać. Dla wygody transportu, przechowywania i następnie żywienia zwierząt wysłodki buraczane poddawane są procesowi prasowania, suszenia lub melasowania. Poddane temu ostatniemu procesowi wysłodki suche stanowią prawdziwą „bombę” energetyczną, która jest świetnym komponentem dla krów mlecznych, a także opasów. Dodatek słodkiej melasy sprawia, że pasza jest niezwykle chętnie spożywana przez zwierzęta.