Wanilia – czy jest zdrowa?
Wanilia to przyprawa, która powszechnie wykorzystywana jest w produkcji różnych deserów. Jej wspaniały, intensywny aromat i bogaty, słodkawy smak sprawiają, że jest uwielbiana na całym świecie. To nie wszystko! Wanilia to nie tylko smak, ale również wyjątkowe bogactwo wartościowych i zdrowych substancji.
Wanilia a wanilina
Wanilia to przyprawa w formie ciemnobrązowych lasek, która charakteryzuje się intensywnym, słodkim zapachem. Odpowiada za niego wanilina czyli substancja zapachowa, która naturalnie występuje w wanilii. Niestety, obecnie w przetwórstwie spożywczym często uzyskuje się syntetyczną wanilinę, która jest zdecydowanie tańsza. Dodaje się ją do lodów, cukru (tworząc cukier wanilinowy), serków homogenizowanych i słodkości. Rzadziej można znaleźć produkty spożywcze oparte na prawdziwej wanilii.
Wanilia – wpływ na zdrowie
Prawdziwa wanilia to przyprawa, która wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Wykorzystywana jest do produkcji olejków zapachowych i świec, sprawdza się w aromaterapii i kosmetyce. Ten naturalny afrodyzjak poprawia humor i reguluje poziom produkowania hormonów odpowiadających za dobry nastrój. Dodatkowo wanilia wspiera organizm w produkcji czerwonych krwinek, przez co może pomóc osobom cierpiącym na anemię.
Zastosowanie wanilii
Wanilia od wieków wykorzystywana jest w kuchni. Przygotowuje się z niej przede wszystkim desery, wśród których warto wyróżnić panna cottę (włoski deser na bazie śmietanki i wanilii). Wanilia to świetny dodatek do budyniów i kremów, z których przygotowuje się pyszne torty, ciasteczka i ciasta. Doskonale sprawdza się również jako dodatek to twarogu wykorzystywanego do przygotowania sernika lub farszu do słodkich pierogów lub naleśników. Poza kuchnią wanilia znajduje zastosowanie w aromaterapii (wycisza, odstresowuje, łagodzi napięcie) i kosmetyce. Laski wanilii oraz kadzidła waniliowe wykorzystywane są także do odstraszania insektów, w szczególności komarów i meszek, których ugryzienia mogą być wyjątkowo bolesne.