Dynia w pełni

Posted on Posted in kulinaria

Dynia w pełni!
Kusi, dopasowana kolorystycznie do nasyconych, a wręcz wysyconych barw jesieni i ciepłego odcienia światła. Ale intensywnie żółto-pomarańczowy kolor to nie tylko apetyczny i fotogeniczny walor. Świadczy on przede wszystkim o zawartości karotenoidów i witaminy A, które zwalczają wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia oraz wspomagają nasze oczy i skórę. Takie przedłużone działanie słońca… przez żołądek.

Dynia na rozgrzewkę

dynia – ilość wg uznania, pokrojona w kostkę lub w talarki
przyprawy – imbir, kurkuma, chilli, cynamon, sól, pieprz – do smaku
oliwa z oliwek
Na oliwie podsmażamy dynię wraz z przyprawami. W razie potrzeby podlewamy wodą.
Podając z kaszą orkiszową lub jaglaną zjemy prawdziwie rozgrzewający i sycący posiłek.


Orientalne placuszki

dla 4-6 osób

2 kg dyni
2 szklanki mąki
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1 łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki chińskiej przyprawy 5 smaków
sól do smaku
olej do smażenia

Dynię ścieramy na tarce o grubych oczkach, mieszamy z przyprawami, mąką
i smażymy na rozgrzanym oleju. Pysznie smakują polane jogurtem naturalnym.

 

Zupa dyniowo-nietypowa
garnek dla rodziny plus nieoczekiwany gość

2 kg dyni
puszka mleka kokosowego
1/2 kostki masła
imbiru 2 cm
cebula
marchewka
3 ząbki czosnku
balsamico
sos sojowy
przyprawy – tymianek, rozmaryn, sól, pieprz, kurkuma, papryka czerwona ostra

Marchew i dynię obrać, pokroić i dusić w małej ilości wody z masłem.
Cebulę posiekać w kostkę i podsmażyć na oliwie na złoty kolor.
Dodać do reszty warzyw. Gotować do miękkości marchewki (bo najpóźniej zmięknie). Następnie całość zmiksować, dodać mleko kokosowe, wodę, wycisnąć czosnek. Doprawić wedle własnego podniebienia i smaku octem balsamicznym i sosem sojowym. Dodać zioła i przyprawy.
Podawać z posiekanym zieloniutkim szczypiorkiem i grzankami z ciemnego chleba.

Pycha! I jak oko cieszy!

tekst: Magdalena Brejdygant
foto: Aga Silska

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *