Przepis na zdrowie i pyszne danie
Pieczona dynia i kasza pęczak – pomysł na zdrowy obiad
Zdrowy obiad, który dodatkowo jest pyszny i łatwy w przygotowaniu to coś, co ceni wielu smakoszy. Kasza to doskonały dodatek do obiadu, jest lekka ale zarazem sycąca. Dynia jest smaczna i zdrowa, a połączenie jej z pęczakiem jest wprost idealne.
Przepis na pieczoną dynię z kaszą pęczak
Pieczona dynia z pęczakiem nie jest skomplikowana w przygotowaniu, nie zajmuje to też dużo czasu. Aby ją przyrządzić trzeba zaopatrzyć się w składniki:
- dynia,
- 150 g kaszy pęczak,
- garść listków ulubionej sałaty,
- dwie łyżeczki pestek dyni,
- łyżka octu,
- dwie łyżki miodu,
- ulubione przyprawy
- ser feta (opcjonalnie).
Przygotowanie rozpocznij od obrania i pokrojenia dyni. Następnie w pojemniku połącz ocet, miód oraz przyprawy i dokładnie wymieszaj. Przyrządzonym płynem polej kawałki dyni. Przygotuj blaszkę i wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie ułóż na niej kawałki dyni. Zapiekaj ją w piekarniku, w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Pamiętaj, aby przed wstawieniem dyni do piekarnika, odpowiednio go rozgrzać. W czasie zapiekania dyni ugotuj kaszę w lekko osolonej wodzie, a następnie odcedź. Gdy dynia już się upiecze, wymieszaj ją z kaszą i sałatą. Dynia jest gotowa, warto dodać do niej ser feta i pestki dyni. Danie jest już gotowe.
Podsumowanie
Łatwe przepisy na proste dania są najlepsze. Takim daniem jest zapiekana dynia z kaszą, którą przyrządzisz w kilkadziesiąt minut. Przygotowanie tego dania nie jest trudne ani czasochłonne, a efekty na pewno zadowolą ciebie i twoich bliskich. W kuchni warto eksperymentować i bawić się smakami, dlatego możesz skusić się na modyfikowanie przepisu. Być może jakiś twój ulubiony składnik, okaże się świetnym dodatkiem w połączeniu z zapiekaną dynią. Im więcej kolorowych i zdrowych składników tym lepiej, dlatego śmiało baw się smakiem i sposobem przygotowania. Na pewno zaskoczysz siebie, swoich gości i bliskich.