Zastosowanie oleju z czarnuszki w kuchni
Botanicy opisują czarnuszkę jako uprawiane dla pozyskania nasion aromatyczne, jednoroczne zioło pochodzące z Eurazji. Roślinę można rozpoznać po prostej łodydze, która osiągną nawet 60 cm wysokości. Ma małe drobne listki i kwiaty zbudowane z 5 lub 6 płatków oraz czarne nasiona, którym zawdzięcza swoją nazwę. Kwiaty kwitnące w lipcu i sierpniu mogą mieć różne kolory, od niebieskiego przez różowy, aż do białego. Aktualnie uprawiana jest głównie w regionach śródziemnomorskich, Azji Zachodniej, Arabii Saudyjskiej, Sudanie i Etiopii.
Skąd popularność czarnuszki?
Nasiona czarnuszki od lat są namiętnie wykorzystywane w ziołolecznictwie. Wynika to między innymi z obecności w nich dużej ilości kwasów omega-3 i omega-6. Poprzez tłoczenie nasion na zimno otrzymywany jest olej z czarnuszki. I właśnie w tej formie najczęściej wykorzystywana jest czarnuszka w ziołolecznictwie. Dostępne są także między innymi kapsułki stosowane jako suplementy diety. Nasiona czarnuszki są jadalne więc bardzo często są stosowane w kuchni jako przyprawa do dań.
Jakie właściwości wykazuje czarnuszka?
Uważa się, że zioło to oczyszcza organizm z toksyn, stymuluje regenerację komórek, wzmacnia układ odpornościowy, zapobiega nadciśnieniu i niszczy bakterie. Wskazuje się też na liczne właściwości lecznicze. Zarówno trawienne, moczopędne czy przeciwutleniające. Dodatkowo czarnuszka może skutecznie zwiększyć wydzielanie mleka u kobiet karmiących (działanie galaktogenne). Liczne publikacje wskazują również na działanie przeciwbólowe i przeciwalergiczne.
Regularne spożywanie czarnuszki może obniżyć zły cholesterol oraz wpłynąć na unormowanie poziomu glukozy we krwi. Dodatkowe działanie zmniejszające insulinooporność czyni olej z czarnuszki skutecznym lekarstwem na zapobieganie cukrzycy typu 2.
Jakie są zastosowania czarnuszki?
Do użytku zewnętrznego stosuje się olej z nasion czarnuszki. Zazwyczaj w formie bezpośredniego nakładania miejscowo kilka razy dziennie. Możliwe jest również zmieszanie go z różnymi kosmetykami takimi jak kremy, żele czy jako dodatek do serum nawilżającego. Olej z nasion czarnuszki można również dodać do wrzącej wody, a następnie wdychać unoszące się opary. Metoda ta jest często stosowana na przykład u osób leczących się na astmę lub inne choroby dróg oddechowych. Natomiast zmiażdżone nasiona mogą być używane jako okłady w niektórych problemach skórnych.
Jak dawkować olej z czarnuszki?
W postaci bezpośredniej dla osoby dorosłej wystarczy przyjąć doustnie od 1 do 3 łyżeczek oleju. Tą ilość można też zmieszać z miodem, mlekiem lub innym pokarmem przy spożywaniu dowolnego posiłku. Dla dziecka poniżej 12 roku życia zaleca się pół łyżeczki dziennie, a powyżej 12 roku życia możemy podawać 1 łyżeczkę dziennie.
Kiedy koniecznie dodać czarnuszkę do naszego codziennego menu?
Zdecydowanie zaleca się wypróbować stosowanie oleju z czarnuszki, jeśli mamy problemy zdrowotne, w których potrzebujemy działania przeciwzapalnego, uspokajającego czy eliminacji toksyn z organizmu. Warto wypróbować go również u osób z nawracającymi zawrotami i bólami głowy. Będzie też świetnym wsparciem przy leczeniu zębów i dziąseł oraz problemów skórnych takich jak łuszczyca, trądzik, egzema czy oparzenia. Szczególnie mocno olej z nasion czarnuszki wskazany jest do uzupełniania energii podczas okresu zimowego. Już suplementacja tego składnika przez trzy tygodnie może zauważalnie wzmocnić układ odpornościowy i poprawić ogólne samopoczucie.
Jakie są zastosowania czarnuszki w kuchni?
Metod używania czarnuszki w naszej kuchni jest bardzo wiele. Daje nam to mnóstwo możliwości i kombinacji. Niemal każde danie możemy przygotować z dodatkiem nasion czarnuszki lub uzyskanego z nich oleju. Tak naprawdę czarnuszkę można mieszać z sokami owocowymi, mlekiem, wodą, oliwą. Na przykład, możemy spożyć mieszankę łyżki stołowej olejku z czarnuszki z ulubionym jogurtem, aby złagodzić biegunkę.
Właściwości smakowe i lecznicze czarnuszki znane są od bardzo dawna. Najstarsze dane dotyczące jego uprawy i użytkowania sięgają czasów starożytnego Egiptu. Dodatkowo współczesna nauka potwierdziła dobroczynne działanie nasion tej rośliny I uzyskiwanego z nich olej. Pamiętajmy o tym komponując nasze posiłki. Olej z czarnuszki świetnie nada się do wszelkich sałatek, dressingów, sosów i zup dodając im charakterystycznego korzennego smaku.