Szparagi – dlaczego warto je jeść?

Szparagi to wyjątkowo wykwintny dodatek, który coraz częściej gości na polskich stołach. Nic dziwnego! To warzywo nie tylko wyjątkowo pyszne i elegancko wyglądające, ale przede wszystkim zdrowe. Szparagi świetnie wspomagają naszą odporność i wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Dlaczego warto je jeść?

Szparagi – wartości odżywcze

Szparagi są warzywem niskokalorycznym – zawierają zaledwie ok. 22kcal w 100g przez co polecane są osobom będącym na diecie. Mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą spożywać je diabetycy i osoby na specjalnych dietach przeciwcukrzycowych. Warzywa te są świetnym źródłem kwasy foliowego niezbędnego w ciąży, który minimalizuje ryzyko wystąpienia wad genetycznych u dziecka. Duża zawartość witaminy C wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego, a witamina E – nazywana witaminą młodości – spowalnia procesy starzenia się skóry. Szparagi zawierają również ważny dla kości i zębów wapń oraz potas, który wpływa na pracę układu krwionośnego. Warzywa te są moczopędne, wspomagają pracę nerek, doskonale oczyszczają organizm oraz działają podobnie do probiotyków wspomagając naturalną florę bakteryjną. Polecane są diabetykom, osobom z wysokim ciśnieniem, kobietom planującym potomstwo oraz wszystkim, którzy cenią sobie zdrowy styl życia.

Jak przyrządzić szparagi?

Przepis na smaczne szparagi z piekarnika jest wyjątkowo prosty: wystarczy zawinąć je w dobrej jakości suszoną wędlinę (np. szynkę parmeńską) i piec przez 10 minut w temperaturze 200 stopni. Wyjątkowo dobrze smakują z dodatkiem odrobiny sosu holenderskiego. Pieczone szparagi można traktować jako przystawkę oraz jako ciekawy dodatek do tłustych ryb, takich jak pieczony łosoś. Szparagi można wykorzystać także jako dodatek do sałatek oraz do jajek sadzonych. Są świetnym uzupełnieniem tart, wykwintnych babeczek i foccaci – włoskiego pieczywa drożdżowego. Świetnie sprawdzą się na stołach typu zimna płyta, jako główna przystawka na przyjęciach, a także jako dodatek do dań z grilla i pieczonych mięs.