Łosoś z sosem koperkowym
Łosoś cechuje się bardzo wyjątkowym smakiem, który komponuje się świetnie z wieloma dodatkami. Jednym z nich jest właśnie sos koperkowy na bazie słodkiej śmietanki. Jak przygotować to ciekawe danie, które sprawdzi się doskonale jako potrawa typowo obiadowa?
Jak przygotować łososia z sosem koperkowym?
Składniki na łososia z sosem koperkowym:
- 350 g filetu z łososia,
- 15 ml soku z cytryny,
- 15 ml sosu sojowego,
- 5 ml oliwy z oliwek,
- 5 ml płynnego miodu,
- 200 ml bulionu,
- 10 g mąki,
- 70 ml śmietanki kremówki,
- 8 g masła,
- połowa pęczka koperku,
- 3 ml soku z cytryny (do sosu),
- kurkuma, czosnek granulowany, sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
Opłucz filety, osusz je, a następnie dopraw solą, pieprzem, miodem, oliwą z oliwek, sokiem z cytryny i sosem sojowym. Zostaw na co najmniej kilkadziesiąt minut. Piecz zamarynowaną rybę w temperaturze 250°C przez około 15 minut. W tym czasie zagotuj bulion, pomieszaj śmietankę z mąką i wlej do garnka. Dodaj kurkumę, sól, pieprz i czosnek granulowany. Gotuj przez minutę. Dodaj masło, sok z cytryny i posiekany koperek. Odstaw do wystygnięcia, a następnie polej upieczoną rybę przygotowanym sosem.
Więcej przepisów na pieczonego łososia w wielu odsłonach znajdziesz tutaj: https://mowisalmon.pl/.
Z czym podawać łososia w sosie koperkowym?
Łososia w sosie koperkowym warto podawać z konkretnymi dodatkami. Idealnie sprawdzą się młode ziemniaki, również posypane świeżym koperkiem, np. pozostałą częścią pęczka. Z łososiem idealnie komponują się też gotowane warzywa, takie jak brokuły, marchewka czy nawet brukselka. Jeśli chcesz, możesz podawać rybę z podsmażonym szpinakiem. Idealnie spiszą się również frytki, a nawet ryż. Wszystko zależy od Twoich preferencji.
Inne przepisy na łososia znajdziesz na stronie: http://mowisalmon.pl/przepisy. Jest to świetna baza inspiracji dla miłośników gotowania zarówno w klasycznym, jak i nieco nowocześniejszym wydaniu. Łosoś to bardzo uniwersalna ryba, która smakuje świetnie w połączeniu z wieloma dodatkami.