Pyszna szarlotka
Obecnie wiadomo, że ludzie bardzo uwielbiają słodkie ciasta. Czy są to drożdżaki, serniki czy jabłeczniki. Jednak trzeba pamiętać, że ciasta są bardzo kaloryczne i trzeba uważać ile się zje. Jednak są wersje zdrowsze ciast. Do takich ciast można zaliczyć szarlotkę. W niniejszym artykule zostanie omówiony przepis na szarlotkę bezglutenową.
Jaki jest przepis na pyszną, zdrową szarlotkę?
Jeśli chodzi o ciasto to potrzebujemy:
- 450 g mieszanki mąk bezglutenowych (czytaj wskazówki na dole strony)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki cukru (150 g), użyłam pół na pół białego i trzcinowego
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250 g masła (lub 170 g masła i 80 g oleju kokosowego)
- 2 jajka
- 2 kg jabłek (szara reneta lub antonówka)
- sok z 1 cytryny + szczypta skórki
- 3 łyżki płynnego miodu
- 2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 5 łyżek cukru trzcinowego
- do posypania cukier puder
- lody do podania
Gdy już mamy wszystkie składniki przygotowane i wyciągnięte na wierzch to możemy przystąpić go robienia pysznej szarlotki. Na początku wszystkie sypkie składniki typu mąki wsypać do miski. Do tego należy dodać proszek do pieczenia, cukier, cukier wanilinowy, szczyptę soli, pokrojone w kosteczkę zimne masło. Gdy już wszystko mamy dodane to musimy miksować do momentu, aż powstanie drobna kruszonka. Można także wszystko posiekać dokładnie nożem na drobne kawałeczki. Później należy dodać jajka i szybko połączyć składniki w kulę, bez długiego zagniatania. Po chwili musimy ciasto rozpłaszczyć oraz podzielić je na 2 równe części. Po przedzieleniu musimy włożyć te dwie części ciasta do woreczka i wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Połowę ciasta wyłożyć na blachę o wymiarach 20 x 30 cm, ułożyć jabłka w trzech rzędach, skropić sokiem z cytryny, posypać skórką z cytryny, posypać miodem, posypać cynamonem i cukrem. Drugą część ciasta rozsmarować na papierze do pieczenia i posypać mąką (np. Kukurydzianą) na papierze i wałkach. Przełóż ciasto papierem na patelnię i odwróć tak, aby ciasto przykryło jabłka, a papier był na wierzchu. Zdejmij papier. Umieść formę w piekarniku. Piec około 40-45 minut, aż się zarumienią. Posyp cukrem pudrem i pokrój na małe kawałki. Do spożycia z lodami. Jeśli szarlotka ostygnie, można ją podgrzać przed podaniem.