- Jak schudnąć bez diety? Skuteczne sposoby na odchudzanie
- Fast food – co warto wiedzieć o zdrowiu i alternatywach?
- Skuteczna dieta odchudzająca – zasady, jadłospis i zdrowe nawyki
- Dieta białkowa: Zasady, przepisy i przykładowe menu na 14 dni
- Weganizm: zasady diety, odchudzanie i kluczowe składniki odżywcze
Ciasto mega czekoladowe

Przepis na ciasto czekoladowe jest dosyć łatwy i nie wymaga użycia drogich składników. Wilgotne i sycące ciasto mega czekoladowe, przypadnie do gustu każdemu.
Składniki:
- 300 g torfowej mąki pszennej
- 250 g masła, czyli 1 cała kostka i jeszcze ¼
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru, możesz zmniejszyć te proporcje
- 1 szklanka mleka
- 3 łyżki kakao
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- polewa czekoladowa
Sposób przygotowania:
Wszystkie produkty wyjmij z lodówki, aby się ociepliły w temperaturze pokojowej.
- Do głębokiego naczynia wsyp wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Starannie wymieszaj składniki.
- W rondelku rozpuścić masło, dodaj też mleko. Nagrzeje produkty, ale nie dopuść do ich zagotowania.
- Dokładnie wymieszaj masło w rondelku i zestaw z palnika. Do rondelka dodaj pokruszoną gorzką czekoladę.
- Mieszaj całość, aż do rozpuszczenia się czekolady. Zawartość rondelka ma przypominać jednolitą, płynną masę.
- Rondelek odstaw do wystudzenia.
- Kiedy masa z rondelka będzie stygła, wbij jajka do dużej miski.
- Do jajek dodaj cukier. Ubijaj jajka z cukrem przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta piana i cukier rozpuści się całkowicie.
- Do puszystej masy z jajek i cukru, dodaj przestudzoną zawartość rondelka. Kiedy będziesz wlewać płyn z rondelka, rób to ostrożnie, cały czas mieszając.
- Dodaj też mieszankę sypkich składników i powoli wymieszaj wszystko rózgą.
Pieczenie
- Dno blaszki lub tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Do natłuszczonych boków również przyłóż paski papieru. Do tak przygotowanej formy wylej ciasto.
- Ciasto mega czekoladowe piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na środkowej półce.
- Pieczenie trwa 45-50 min. Po 45 minutach sprawdź, czy Twoje ciasto nie jest w środku surowe. W tym celu nakłuj je wykałaczką. Jeśli patyczek jest suchy, oznacza to, że wypiek jest gotowy.
- Ciasto wystudź na kratce.
- Ciasto podawaj polane polewą czekoladową, przechowuj w zamkniętym kloszu, wówczas może postać nawet do 5 dni.