Ciasto mega czekoladowe

Przepis na ciasto czekoladowe jest dosyć łatwy i nie wymaga użycia drogich składników. Wilgotne i sycące ciasto mega czekoladowe, przypadnie do gustu każdemu.

Składniki:

  • 300 g torfowej mąki pszennej
  • 250 g masła, czyli 1 cała kostka i jeszcze ¼
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru, możesz zmniejszyć te proporcje
  • 1 szklanka mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 2 tabliczki gorzkiej czekolady
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Wszystkie produkty wyjmij z lodówki, aby się ociepliły w temperaturze pokojowej.

  1. Do głębokiego naczynia wsyp wszystkie sypkie składniki, czyli mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. Starannie wymieszaj składniki.
  2. W rondelku rozpuścić masło, dodaj też mleko. Nagrzeje produkty, ale nie dopuść do ich zagotowania.
  3. Dokładnie wymieszaj masło w rondelku i zestaw z palnika. Do rondelka dodaj pokruszoną gorzką czekoladę.
  4. Mieszaj całość, aż do rozpuszczenia się czekolady. Zawartość rondelka ma przypominać jednolitą, płynną masę.
  5. Rondelek odstaw do wystudzenia.
  6. Kiedy masa z rondelka będzie stygła, wbij jajka do dużej miski.
  7.  Do jajek dodaj cukier. Ubijaj jajka z cukrem przy pomocy miksera, aż powstanie puszysta piana i cukier rozpuści się całkowicie.
  8. Do puszystej masy z jajek i cukru, dodaj przestudzoną zawartość rondelka. Kiedy będziesz wlewać płyn z rondelka, rób to ostrożnie, cały czas mieszając.
  9. Dodaj też mieszankę sypkich składników i powoli wymieszaj wszystko rózgą.

Pieczenie

  1. Dno blaszki lub tortownicy wyłóż papierem do pieczenia, a boki posmaruj masłem. Do natłuszczonych boków również przyłóż paski papieru. Do tak przygotowanej formy wylej ciasto.
  2. Ciasto mega czekoladowe piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni na środkowej półce.
  3. Pieczenie trwa 45-50 min. Po 45 minutach sprawdź, czy Twoje ciasto nie jest w środku surowe. W tym celu nakłuj je wykałaczką. Jeśli patyczek jest suchy, oznacza to, że wypiek jest gotowy.
  4. Ciasto wystudź na kratce.
  5. Ciasto podawaj polane polewą czekoladową, przechowuj w zamkniętym kloszu, wówczas może postać nawet do 5 dni.