Zasady przede wszystkim

Posted on Posted in zdrowie


Delikatnie zasadowe pH ludzkiego ciała zapewnia odpowiednią ilość tlenu we krwi, tak aby komórki mogły normalnie funkcjonować, zachowując nas w zdrowiu, witalności i dobrej kondycji zarówno psychicznej jak i fizycznej.

Mięso, nabiał, oleje roślinne, a nawet niektóre zboża i rośliny strączkowe, a także stres
i kawa zakwaszają organizm, tworząc środowisko sprzyjające rozwojowi grzybów
i pasożytów, spadkowi odporności, a w efekcie chorobie.
Niektóre z objawów zakwaszonego organizmu to m.in. stany zapalne, problemy trawienne, drażliwość, brak energii.

Co robić? Alkalizować się! Jeść dużo surowych, zielonych warzyw i nie zapominając
o piciu wody! Pozwoli to nie tylko uniknąć komplikacji zdrowotnych, ale na dłuższą metę pomoże odzyskać energię oraz poprawi nastrój.

Jak? Oto 3 proste… zasady:

  1. Pij co rano ciepłą wodę z cytryną. Ten alkalizujący napój na początku dnia przygotuje Twój system trawienny do sprawnego funkcjonowania. Picie wody
    z cytryną to dobry sposób na przywrócenie właściwego pH po zakwaszających posiłkach w ciągu dnia.
  2. Jedz dużo zieleniny. To, co najbardziej zielone z pewnością jest alkaliczne.
    Dzięki temu nie trzeba pamiętać, które z zielonych warzyw i owoców są najlepsze,
    po prostu jeść je wszystkie!
  3. Niech surowe lub lekko gotowane warzywa zajmują ponad 50% Twojego talerza.
    Ta metoda pozwala spożywać inne pokarmy, które kochasz, wiedząc, że bilans jest zrównoważony, a wszelkie kwaśne związki zneutralizowane.

Co jeszcze działa alkalizująco: winogrona, jabłka, szparagi, avocado, seler, kapusta, czosnek, kiełki, pietruszka, burak, arbuz, cynamon, cytryna, kokos, migdały, imbir,
a także sól morska.

tekst: Magda Brejdygant, źródło: Institut for Integrative Nutrition
foto: Aga Silska

 

2 thoughts on “Zasady przede wszystkim

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *