Mezalians Werbeny C.

Posted on Posted in kulinaria

Werbena cytrynowa. Jak dla mnie już sam jej wygląd to arystokracja w czystej postaci. Szlachetnie brzmiąca nazwa dopełnia reszty. Najpierw ją kupiłam, potem pomyślałam o tle dla jej smaku. Przekornie. Wysłałam ją do pracy u podstaw.

potrzebujemy:
werbena cytrynowa
ziemniaki
mąka ziemniaczana
jajko
łyżka masła ghee
serek kozi kremowy Turek
dwie łyżki syropu z agawy
garść płatków kukurydzianych.

ciasto na kluchy:
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy. Zagniatamy z mąką ziemniaczaną jajkiem i serkiem kozim, sól, pieprz do smaku. Robimy walki i kroimy. Wrzucamy do wrzątku do wypłynięcia.

Na maśle ghee podsmażamy lekko pokruszone płatki kukurydziane, polewamy syropem z agawy. Gdy wylądują na kluskach posypujemy całość posiekaną werbeną cytrynową.

Pycha!

przepis i wykonanie: Jola Sanak
foto: archiwum autorki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *