Tapioka na słodko

Posted on Posted in kulinaria

Tapioka. Pewnie każdy słyszał tę nazwę, ale co to konkretnie jest dowiaduję się z informacji na opakowaniu -„powstaje ze skrobi manioku. Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hypoalergiczna, bezglutenowa i pozbawiona smaku. Granulat tapioki stosuje się do wyrobu legumin i budyniów”. Po tym opisie wiem o tapioce wszystko 🙂 . Ale jak to jeść?

Gotowanie wg przepisu na opakowaniu po angielsku: 5 cups (1200ml)wody zagotować dodać kubek tapioki. Gotować około 10 minut, mieszając aż perełki staną się przezroczyste. Odcedzone są gotowe do przygotowania deserów.

Gotowanie wg przepisu na tym samym opakowaniu, ale po polsku: Wsypać na wrzącą wodę, gotować na wolnym ogniu- cały czas mieszając i dolewając powoli zimnej wody. Woda powinna delikatnie bulgotać. Tapioka jest gotowa gdy stanie się szklista. Podawać z mlekiem kokosowym i melonem pokrojonym w kostkę.

Mój pierwszy sposób na tapiokę. Legumina.

Zmiksować umyte czarne porzeczki z kilkoma listkami melisy. Dodać ciepłe kulki do zmiksowanych porzeczek. Wymieszać. Jeść na ciepło lub zostawić do ostygnięcia. Powstanie czerwona legumina o konsystencji galaretki. Jeśli jest za kwaśna można sobie dosłodzić. I wygląda spektakularnie!

Pyszna!

przepis i wykonanie: Junona Lamcha-Grynberg

foto: Junona Lamcha-Grynberg

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *