Szparagowy quiche

Posted on Posted in kulinaria

szparagiCo roku czekam na majowy odcinek wiosny z kilku
powodów, ale jednym z tych najważniejszych jest rozpoczęcie szparagowego sezonu. Tegoroczny postanowiłam otworzyć szybką i prostą wegetariańską wariacją na temat quiche lorraine.

To także debiut kulinariów Pysznego Życia.

Moje przepisy nie będą z tych “aptekarskich”- żadnego mierzenia, ważenia, wyliczania. Będzie za to na oko, intuicyjnie i spontanicznie. Dla mnie to twórczość, pewnie dlatego źle znoszę czyjąkolwiek pomoc w kuchni (no chyba, że przy sprzątaniu).
Dużo tu zmysłowości, bo zapachy, kolory, smaki, próbowanie, oblizywanie palców. Podobnie jak inne działania artystyczne, gotowanie wymaga natchnienia czy inspiracji. Coś mi zasmakuje i odtwarzam to potem w domu, ale po swojemu. I do tego zachęcam, bo dzięki temu sztuka kulinarna nie stoi w miejscu.

składniki:

  • 10 szparagów podgotowanych (mogą być ewentualnie ze słoika)
  • 1 opakowanie koziego sera
  • 1 śmietana 12%
  • 2 jajka
  • przyprawy- tymianek, rozmaryn, pieprz, sól
  • pół kostki masła (ale tego prawdziwego, żadnych wynalazków)
  • mąka pszenna graham (ilość do uzyskania odpowiedniej konsystencji ciasta)
  • cukier brązowy (odrobina)
  • bułka tarta do posypania formy

W misce ugniatamy ciasto mieszając ze sobą posiekane w paski masło, jajko, cukier, sól, tymianek i tyle mąki, żeby konsystencja ciasta nie była za ścisła. Bardziej maślany kruchy spód tarty jest smaczniejszy.

Formujemy kulkę i wkładamy ją na chwilę do lodówki. W tym czasie włączamy piec, smarujemy formę masłem i obsypujemy ją bułką tartą. Wyciągamy oziębione ciasto i rozkładamy w formie w taki sposób, żeby powywijać je na brzegi. Ciasto ma być cienkie.

Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Lekko podpiekamy (ok. 10 minut), wyjmujemy z piekarnika.

Na wierzchu podpieczonego ciasta układamy pokrojone szparagi, zalewamy je rozbełtanym jajkiem ze śmietaną, z rozmarynem, solą i pieprzem.
Na wierzch kładziemy kupki koziego sera.

Wstawiamy do piekarnika na kolejne 25-30 min. Ser powinien być z wierzchu lekko przyrumieniony.

Pyszne!
Jak życie.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *