Śniadaniowa kokosianka – tapioka

Posted on Posted in kulinaria

Nasza kolejna podpowiedź, co można stworzyć z intrygujących kuleczek tapioki. Tym razem propozycja bezglutenowego śniadania.

1 filiżanka tapioki

2 filiżanki mleka roślinnego np. ryżowego waniliowego (jest słodkie)

2 łyżki wiórków kokosowych,

płatki migdałowe, wedle uznania

Wieczorem tapiokę wsypać do garnka, zalać filiżanką mleka ryżowego i…….absolutnie powstrzymać się od jakiegokolwiek mieszania – mieszanie powoduje, że kuleczki się rozpadają i uroda pryska!. Odstawić na noc do lodówki.

Rano dolać kolejną filiżankę mleka ryżowego, całość zagotować na małym ogniu, czasem mieszając. Dodać w trakcie gotowania 2 łyżki( lub więcej) wiórków kokosowych.

Gotować na małym ogniu ok 5 minut, aż kuleczki staną się przezroczyste. Pod koniec gotowania wsypać 2 łyżki płatków migdałowych, zamieszać i odstawić z ognia. Dodać łyżeczkę oleju kokosowego do każdej miski i kilka kropel soku z cytryny.

Baza śniadaniowa gotowa. Owoce, miód, dżem lub co kto lubi można dodawać.

Przepis i wykonanie: Junona Lamcha – Grynberg

Foto: z archiwum autorki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *