Rusz po jarmuż

Posted on Posted in kulinaria

A nie pożałujesz.
Brzmi trochę jak Dżarmusz, wygląda zieloniutko, a smakuje ostro.
Można go na surowo lub nie, w wersji i zimnej i ciepłej. Liczba wariantów wyklucza znużenie, więc nurzać się w nim można całe lato.

potrzebujemy:

6 garści liści jarmużu
2 łyżki masła ghee
pudełko koziego serka kremowego Chavroux
garść świeżej mięty
pęczek rzodkiewek
9 młodych ziemniaków

Z liści jarmużu pozbywamy się nerwu głównego. Rozrywamy na kawałki i wrzucamy na chwilę na patelnię z masłem ghee. Lekko solimy. Dodajemy posiekaną miętę i serek kozi. Wykładamy na ugotowane ziemniaki. Posypujemy posiekaną rzodkiewką.

O Ty w życiu! Pycha.

przepis i wykonanie: Jola Sanak
foto: archiwum autorki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *