Makowiec polsko-japoński

Posted on 1 CommentPosted in kulinaria

Mmmakowiec, smak świąteczny, smak karnawału. A ponieważ prawdziwy makowiec z powodu diety bezglutenowej musiał pójść w odstawkę, wygrzebałam przepis na tzw. makowiec japoński (skąd nazwa, nikt nie wie, a już Japończycy najmniej) i dołączyłam ziarna lnu – aby trochę polskości nabrał 😉 To, co wyszło jest naprawdę królewskie, a najważniejsze, że utrzymuje świeżość i smak przez trzy dni. Udostępnij

Pora za zupę

Posted on 1 CommentPosted in kulinaria

Por to jedno z moich ulubionych warzyw. Ale wydaje mi się wciąż niedoceniony. Głównie statystuje i mimo wspaniałej prezencji, rzadko gra pierwszoplanową rolę. O modzie na szparagi wiedzą wszyscy, a moda na naszego od wieków pora gdzie? Dziś mnie naszło i dlatego w ramach obiadu por w zupie, ale w głównej roli. Udostępnij

Tapioka na słodko

Posted on Leave a commentPosted in kulinaria

Tapioka. Pewnie każdy słyszał tę nazwę, ale co to konkretnie jest dowiaduję się z informacji na opakowaniu -„powstaje ze skrobi manioku. Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hypoalergiczna, bezglutenowa i pozbawiona smaku. Granulat tapioki stosuje się do wyrobu legumin i budyniów”. Po tym opisie wiem o tapioce wszystko 🙂 . Ale jak to jeść? Udostępnij

Szpinak rockowy?

Posted on 1 CommentPosted in kulinaria

Nigdy nie rozumiałam społecznej awersji do szpinaku. Mrożące krew w żyłach historie przedszkolne znajomych, ze szpinakową, bezkształtną i bezsmakową papą w roli głównej. Bo ja szpinak zawsze lubiłam, może dlatego, że Babcia go dobrze przyrządzała, może to czosnek czynił cuda? Sama nie wiem. Wiem za to, że bardzo smuciła mnie wielopokoleniowa zła sława szpinaku. Udostępnij

Dynia w pełni

Posted on Leave a commentPosted in kulinaria

Dynia w pełni! Kusi, dopasowana kolorystycznie do nasyconych, a wręcz wysyconych barw jesieni i ciepłego odcienia światła. Ale intensywnie żółto-pomarańczowy kolor to nie tylko apetyczny i fotogeniczny walor. Świadczy on przede wszystkim o zawartości karotenoidów i witaminy A, które zwalczają wolne rodniki, opóźniają procesy starzenia oraz wspomagają nasze oczy i skórę. Takie przedłużone działanie słońca… przez żołądek. Udostępnij

Kurka Mazurka

Posted on 1 CommentPosted in kulinaria

Oto przepis dla tych, którzy szukają potrawy z kury. U nas – kurka w potrawce… z koziego sera, w towarzystwie orzecha włoskiego na całkowicie jadalnym talerzu z cukinii. Lato rules, a zdjęcie mówi samo za siebie. Udostępnij