Ale pasztet!

pasztetAle pasztet! Tak zgodnym chórem krzyknęłyśmy po spróbowaniu pasztetu Iwonki, siedząc przy zastawionym niby zwyczajnie, śniadaniowo stole, choć w istocie stół przebijał nawet Ucztę Babette.

Udało mi się wyprosić przepis na bohatera tej uczty, czyli pasztet z czerwonej soczewicy.

Mam też dobrą nowinę: jest szansa na receptury pozostałych specjałów.
Powoli tworzy nam się w Pysznym Życiu Kulinarna Kooperatywa Mistrzowska.

 

Składniki:
soczewica czerwona-1 szkl.
cebula-2 szt.
marchewka-3szt.
czosnek-2 ząbki
natka pietruszki
słonecznik-1/2 szkl.
płatki owsiane-1/2 szkl.
słodka papryka-1 łyżka
majeranek-1 łyżka
listek laurowy-2 szt.
olej-1/4 szkl.
sól, pieprz
seler naciowy – 3 łodygi (dodałam, za sugestią Joli Sanak, bardzo mi smakował)

Wykonanie:
Soczewicę ugotować zalewając gorącą wodą w proporcji 1:2, czyli dwie pełne szklanki wody. Dodać listek laurowy i sól, gotować pod przykryciem na malutkim ogniu 20-25min. (nie mieszać), aż soczewica wchłonie wodę i się rozgotuje. Słonecznik zalać wrzątkiem, odstawić do namoczenia, odcedzić.
Cebulę posiekać w drobną kostkę, marchewkę utrzeć na grubych oczkach, a selera naciowego drobno pokroić. Cebulę podsmażyć na oleju, dodać marchewkę i selera
Z ugotowanej soczewicy wyjąć listki laurowe. Dodać do niej warzywa, namoczony słonecznik, czosnek, posiekaną natkę, płatki owsiane i przyprawy. Wymieszać dokładnie.
Wyłożyć do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą foremki.
Po wierzchu posypać ziarnami słonecznika lub sezamu.
Piec pasztet w 180 C przez około 45-60min. aż będzie przypieczony z wierzchu.
Gotowy pasztet kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu.

Pysznego Życia!

przepis: Iwona Marczak
foto: Magda Brejdygant

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *