Makowiec polsko-japoński

Posted on Posted in kulinaria

Mmmakowiec, smak świąteczny, smak karnawału. A ponieważ prawdziwy makowiec z powodu diety bezglutenowej musiał pójść w odstawkę, wygrzebałam przepis na tzw. makowiec japoński (skąd nazwa, nikt nie wie, a już Japończycy najmniej) i dołączyłam ziarna lnu – aby trochę polskości nabrał 😉

To, co wyszło jest naprawdę królewskie, a najważniejsze, że utrzymuje świeżość i smak przez trzy dni.


Skłądniki:

pól kg maku

5 jajek

kostka masła lu 5 łyżek masła ghee

3/4 szklanki cukru lub ksylitolu

pół szklanki miodu

5 łyżek mąki migdałowej – migdały mielone

2 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek kaszy jaglanej

5 łyżeczek zmielonego lnu

olejek migdałowy

garść: posiekanych daktyli, rodzynek, orzechów włoskich

5 małych jabłek

tabliczka gorzkiej czekolady z pomarańczami

Mak zalewamy gorącą wodą i gotujemy przez 30 min. Potem odsączamy i mielimy przez gęste sito. Mieszamy z miodem.

Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy masło. Do puszystej masy dodajemy wymieszane produkty suche, potem mak, olejek migdałowy i bakalie oraz jabłka utarte na grubych oczkach.

Na końcu dodajemy ubitą pianę i ciach do rozgrzanego piecyka (180 C). Powinno się piec 50 min – ja piekłam 30 i też było pycha. Po
wyjęciu smarujemy wierzch rozpuszczoną czekoladą.

przepis i wykonanie: Jola Sanak

foto: archiwum autorki

One thought on “Makowiec polsko-japoński

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *