Kurka Mazurka

Posted on Posted in kulinaria
Oto przepis dla tych, którzy szukają potrawy z kury. U nas – kurka w potrawce… z koziego sera, w towarzystwie orzecha włoskiego na całkowicie jadalnym talerzu z cukinii. Lato rules, a zdjęcie mówi samo za siebie.

potrzebujemy:
cukinia
serek kozi kremowy
garść orzechów włoskich
dwie garści kurek
papryczka chili
mała cebula
ząbek czosnku
natka pietruszki
koperek
masło ghee

Cukinię należy przekroić i posypać solą . Po 10 minutach wytrzeć z wody. Wydrążyć. Włożyć kozi ser. Cebulę z czosnkiem i orzechami lekko obsmażyć na maśle ghee.
Kurki podsmażyć osobno – do wyparowania wody. Popieprzyć i posolić.
Dodać natkę, koperek i posiekaną papryczkę chili. Włożyć wszystko do cukiniowej łódki
i nagrzanego piekarnika na 15 min.

Pycha. Ostro i delikatnie jednocześnie.
Przepis i wykonanie: Jola Sanak
Foto: archiwum autorki

One thought on “Kurka Mazurka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *