Jak łatwo pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw

Posted on Posted in zdrowie

Robiąc zakupy w tzw. zwykłych warzywniakach, dla własnego zdrowia lepiej pozbyć się toksycznych chemikaliów z powierzchni jarzyn i owoców.

Sama woda nie wystarczy.

Stosowane dziś w większości upraw przemysłowych pestycydy mają tak opracowaną recepturę, aby nie zmywały się z powierzchni opryskanych płodów rolnych nawet podczas opadów. Są oleiste. Dotyczy to np. karbaminianów czy pestycydów organofosforanowych (inaczej fosforoorganicznych). Oleiste pestycydy nie są widoczne ani też wyczuwalne. Substancje te zobaczymy dopiero rozpuszczone w wodzie o odczynie alkalicznym, ponieważ dopiero w takich warunkach dochodzi do ich hydrolizy.

W celu usunięcie szkodliwych bakterii (E. Coli, Listeria, Salmonella itp.), płuczemy warzywa i owoce najpierw w wodzie o odczynie kwaśnym przez 2-3 minuty.
Na 1 litr wody dodaj ok. pół szklanki octu (najlepiej winnego lub jabłkowego)
albo 2-3 łyżki kwasku cytrynowego

Następnie w celu usunięcie pestycydów, przekładamy warzywa z wody kwaśnej do wody o odczynie alkalicznym na kolejne 2-3 minuty. Na 1 litr wody dodaj 1 czubatą łyżkę sody oczyszczanej. Dużym ułatwieniem jest zlew dwukomorowy.

Na koniec spłukujemy czystą wodą.

Oczywiście tak potraktowane warzywa i owoce mają krótszy termin przydatności
i nie nadają się do długiego przetrzymywania w lodówce.

Najlepiej oczywiście w miarę możliwości i zasobności portfela kupować warzywa i owoce nieskażone chemią, ponieważ części chemikaliów po prostu nie da się zmyć.

W docieraniu do lokalnych rolników i ekologicznych upraw pomagają m.in. takie inicjatywy
jak Warszawska Kooperatywa Spożywcza – środowy targ w warszawskiej Fortecy,
ul. Zakroczymska 12, www.kooperatywy.pl

tekst: Magda Brejdygant

One thought on “Jak łatwo pozbyć się pestycydów z owoców i warzyw

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *