Dynia na konferencji

Posted on Posted in kulinaria

Halloween za nami i co teraz począć z ogromem dyniowych dekoracji? Czy wypada zjeść np. taki lampion? Nasza odpowiedź brzmi – taaak! I to ze smakiem.

4 twarde gruszki konferencja
2 kubki wnętrzności dyni z pestkami w łupinach
5 łyżek syropu z agawy
pól kostki masła lub trzy łyżki masła ghee
3 jajka
cukier wedle potrzeby
szklanka mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
czekolada gorzka
garść żurawiny suszonej , pół cytryny

Wnętrzności dyni z pestkami upiec lub poddusić. Zmiksować, dodać syrop z agawy. Jajka z cukrem zmiksować, dodać masło, mąkę, proszek do pieczenia i połączyć z masą dyniową. Wsypać żurawinę i pokrojone w łódki guszki – skropione wcześniej cytryną i oblane roztopionym masłem.
Piec ok. 60 min – temperatura 180 stopni C. Po wyjęciu posmarować roztopioną czekoladą.

Mniam.

przepis i wykonanie: Jola Sanak

 

2 thoughts on “Dynia na konferencji

  1. Dla mnie określenie pojemności w kubkach jest trudne. Przecież kubki są różnej wielkości. Może zmianić to na szklanki. czy dwa kubki to może jedna szklanka czy więcej ?

  2. Jeszcze nigdy nie użyłam wnętrzności dyni, ale sprobuję – może być ciekawie, dzięki. M

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *