Czekoladowiec

Posted on Posted in kulinaria

Okazuje się, że maj (może tylko wtedy, gdy zimny?) ma swoje czekoladowe oblicze.
Trzeba przyznać, że to po trosze rekompensuje ten skandaliczny niedobór witaminy D3 z globalnym ociepleniem w tle.

Czekoladowiec z wiśniami

4 jajka
1 szklanka mąki biszkoptowej bezglutenowej
1 szklanka brązowego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 pół kostki masła (albo 4 łyżki masła ghee)
4 tabliczki gorzkiej czekolady 70%
4 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
półlitrowy słoik odsączonych wiśni, z letnich zapasów

Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę.
Dodajemy masło i miksujemy dalej. Na tarce o grubych oczkach ścieramy dwie tabliczki gorzkiej czekolady, wsypujemy do masy, mieszając łyżką.
Do osobnej miski wsypujemy mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy.
Powoli, małymi porcjami (najlepiej przez sitko) łączymy z masą.
Ciasto wlewamy do wcześniej przygotowanej, wysmarowanej masłem i oprószonej mąką formy. Na wierzch wrzucamy wiśnie.
Wkładamy do rozgrzanego piekarnika -170 st. C – na ok.50 min.
Po lekkim ostudzeniu, smarujemy polewą z rozpuszczonej kolejnej tabliczki gorzkiej czekolady. Można dodać pozostałe wiśnie. Gdy polewa trochę wystygnie – lekkim ruchem wysypujemy pokruszoną czekoladę / tabliczka nr 4/.

Pyszne! Jak życie.

Przepis i wykonanie: Jola Sanak.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *