Czarny Mag, czyli sałatka z wodorostów

Posted on Posted in kulinaria

Wiadomo, że czarne wyszczupla. Okazuje się, że to powiedzenie ma jeszcze drugie dno. Ciemne wodorosty wakame, szeroko stosowane w kuchni azjatyckiej działają odchudzająco. A wszystko dzięki fukoksantynie.

Zapamiętajcie jej nazwę, bo ma ona jeszcze całą baterię dobroczynnych właściwości. Działa między innymi przeciwcukrzycowo i przeciwzakrzepowo. Oprócz tego czarne wodorosty są bogatym źródłem wapnia i żelaza oraz witamin A i C.

Składniki:
250 g czarnej quinoa (komosy ryżowej)
2 garście czarnych suszonych wodorostów wakame
1/2 kg pieczarek
papryka czerwona
papryczka pepperoni
garść suszonych śliwek
2 średnie marchewki
4 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
sos sojowy Tamari
syrop z agawy
pasta sezamowa Tahini
3 łyżki pestek słonecznika

Wodorosty moczymy 15 min, w zimnej wodzie. Odlewamy. Moczymy dalej w nowej wodzie z sokiem z cytryny. Quinoa płuczemy i wrzucamy na wrzątek z solą na 15 min. Odcedzamy. Dodajemy dwie łyżki sosu sojowego, dwie łyżki syropu z agawy i łyżkę pasty sezamowej. Smażymy (na maśle klarowanym) pokrojone w kostkę pieczarki, paprykę, papryczkę pepperoni i marchewkę startą na grubej tarce. Osobno – krótko – smażymy odciśnięte wodorosty z posiekanym czosnkiem. Łączymy wszystko. Wrzucamy pokrojone w paski śliwki, Posypujemy prażonymi pestkami słonecznika, kolendrą i dymką.

Pyszne! Jak życie!
przepis i wykonanie: Jola Sanak
zdjęcie: archiwum autorki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *