Cukier NIE krzepi, panie Wańkowicz

Posted on Posted in zdrowie

W 1931 roku, Melchior Wańkowicz, pracując jako doradca reklamowy Związku Cukrowników, stworzył jeden z najbardziej znanych sloganów w historii polskiej reklamy – „Cukier krzepi”. Otrzymał za to honorarium w wysokości 5000 zł, sumę wtedy niebotyczną – miesięczne wynagrodzenie prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej przed wojną wynosiło 3000 zł. Sam wspominał później: „dostałem, jak przypuszczam, najwyższe honorarium na świecie za dwa słowa”. Minęło ponad osiemdziesiąt lat, a hasło jest wciąż silnie zakorzenione w zbiorowej świadomości. Konsumpcja cukru wzrosła od tego momentu wzrosła tak znacząco, że wydatek na honorarium Wańkowicza po wielokroć się opłacił. Dziś niesłodzenie herbaty czy kawy, unikanie jedzenia słodyczy i tak może okazać się niewystarczające, by ograniczyć spożycie cukru do bezpiecznego poziomu. Jest on bowiem niemal we wszystkich gotowych produktach czy potrawach – majonezach, ketchupach, musztardach, a także w płatkach śniadaniowych, owocowych serkach, jogurtach i mlecznych deserach. Nawet leki i rozmaite suplementy diety nie są go pozbawione.

Czy cukier (chodzi tu oczywiście o sacharozę) coś nam daje? Tak, sprawdź co takiego:

1. Cukier otępia i uzależnia, powoduje niepokój, depresję, kłopoty z pamięcią i uczeniem się, sprzyja ADHD – już w XIX wieku londyńscy lekarze zaczęli dostrzegać i odnotowywać nieuleczalne fizyczne objawy zespołu znanego jako „sugar blues”. Pojęciem „Sugar Blues” William Dufty określał zespół fizycznych i umysłowych problemów spowodowanych
spożywaniem przez ludzi rafinowanej sacharozy.

2. Cukier zaburza gospodarkę hormonalną i jest podstawowym czynnikiem rozwoju raka piersi, jajników, prostaty, przewodu pokarmowego, wątroby, płuc i innych organów

3. Cukier powoduje obniżenie poziomu testosteronu na rzecz estrogenu – to ważna informacja dla panów;

4. Cukier tuczy, sprzyja zaparciom i hemoroidom, zatrzymuje wodę w organizmie;

5. Cukier postarza, powoduje utratę gęstości tkanki łącznej, degradację elastyny i kolagenu, wzrost wolnych rodników i oksydantów;

6. Cukier blokuje system odpornościowy;

7. Cukier pozbawia organizm wapnia i magnezu (które są potrzebne do jego strawienia) m.in. z zębów i kości oraz powoduje niedobory witamin (z grupy B, wit. E) i mikroelementów (chrom, miedź)

8. Cukier podnosi poziom cholesterolu LDL, homocysteiny, trójglicerydów ;

9. Cukier psuje zęby;

10. Cukier powoduje choroby serca i krążenia;

11. Cukier sprzyja chorobom autoimmunologicznym, problemom ze skórą, tarczycą i stawami;

12. Cukier zaburza funkcjonowanie przewodu pokarmowego – rozrost Candidy, chorobę Crohna, zespół jelita drażliwego, kamienie żółciowe, owrzodzenie jelita grubego;

13. Cukier psuje oczy – przyczynia się do krótkowzroczności, katarakty, zwyrodnienia plamki żółtej.

Jednym słowem – CUKIER RUJNUJE!
Ale czy za takie hasło ktoś by dziś zapłacił?

opracowanie: Magdalena Brejdygant
źródła: D. Servan Schreiber „Antyrak”, wykłady dr Ewy Dąbrowskiej
foto: Aga Silska

One thought on “Cukier NIE krzepi, panie Wańkowicz

  1. Bardzo dobry artykuł .To wszystko PRAWDA naukowe fakty.Tylko szkoda iż żyjemy w świecie gdzie tą prawdą się manipuluje dla własnych korzyści 😉 Cukier to usankcjonowany „narkotyk” .Powodzenia na równi pochyłej dla wszystkich tych którzy się jeszcze w tym nie połapali

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *