Bezsenność. 5 produktów na poprawę snu

Posted on Posted in zdrowie

Bezsenność powoli staje się niemal epidemią naszej cywilizacji.

1 na 10 osób w USA* cierpi na bezsenność.
Wyniki dotyczą zarówno krótkookresowej (poniżej 6 miesięcy) jak i chronicznej bezsenności.

 

Mimo, iż przyczyną numer jeden zaburzeń spania jest wciąż stres związany z pracą czy rodziną, okazuje się, że może na nią wpływać również niewłaściwe jedzenie – z dużą zawartością cukru, kofeiny czy glutenu. Dlatego ważnym krokiem w walce z bezsennością, powinna być zmiana diety, wprowadzająca na miejsce szkodliwych produktów, takie, które wykazują właściwości wspomagające sen.

  1. Migdały – z racji dużej zawartości magnezu mają działanie antystresowe, dodatkowo naturalnie rozluźniają mięśnie;
  2. Wiśnie (oraz przetwory i soki wiśniowe) – badania wykazały, iż znacząco wpływają one na poziom melatoniny w organizmie.
  3. Banany – mimo, iż są wysokoenergetyczne, równie doskonale wpływają na poprawę snu, a to za sprawą tzw. „magicznego trio”, czyli magnezu, potasu oraz tryptofanu, czyli aminokwasu, z którego organizm wytwarza serotoninę i melatoninę;
  4. Płatki owsiane – mimo, iż kojarzone są głównie ze śniadaniem, ich wysoka zawartość magnezu i potasu sprawia, iż są odpowiednie również jako posiłek wieczorny;
  5. Waleriana – korzeń tej rośliny był znany ze swych nasennych właściwości już przez starożytnych Rzymian i Greków. Współczśnie, jej uspakajające i przeciwlękowe właściwości zostały potwierdzone licznymi badaniami;

opracowanie: Magdalena Brejdygant
foto: Aga Silska

* wg badań amerykańskiego ośrodka Stanford Center for Sleep Science and Medicine

źródła:

http://stanfordhospital.org

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23853635

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22038497

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21775910

http://science.naturalnews.com/Insomnia.html

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *