Bezsenność powoli staje się niemal epidemią naszej cywilizacji.
1 na 10 osób w USA* cierpi na bezsenność.
Wyniki dotyczą zarówno krótkookresowej (poniżej 6 miesięcy) jak i chronicznej bezsenności.
Mimo, iż przyczyną numer jeden zaburzeń spania jest wciąż stres związany z pracą czy rodziną, okazuje się, że może na nią wpływać również niewłaściwe jedzenie – z dużą zawartością cukru, kofeiny czy glutenu. Dlatego ważnym krokiem w walce z bezsennością, powinna być zmiana diety, wprowadzająca na miejsce szkodliwych produktów, takie, które wykazują właściwości wspomagające sen.
- Migdały – z racji dużej zawartości magnezu mają działanie antystresowe, dodatkowo naturalnie rozluźniają mięśnie;
- Wiśnie (oraz przetwory i soki wiśniowe) – badania wykazały, iż znacząco wpływają one na poziom melatoniny w organizmie.
- Banany – mimo, iż są wysokoenergetyczne, równie doskonale wpływają na poprawę snu, a to za sprawą tzw. „magicznego trio”, czyli magnezu, potasu oraz tryptofanu, czyli aminokwasu, z którego organizm wytwarza serotoninę i melatoninę;
- Płatki owsiane – mimo, iż kojarzone są głównie ze śniadaniem, ich wysoka zawartość magnezu i potasu sprawia, iż są odpowiednie również jako posiłek wieczorny;
- Waleriana – korzeń tej rośliny był znany ze swych nasennych właściwości już przez starożytnych Rzymian i Greków. Współczśnie, jej uspakajające i przeciwlękowe właściwości zostały potwierdzone licznymi badaniami;
opracowanie: Magdalena Brejdygant
foto: Aga Silska
* wg badań amerykańskiego ośrodka Stanford Center for Sleep Science and Medicine
źródła:
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23853635
http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22038497